Dżem jest pyszny, a cukinia świetnie się do tego nadaje. Jeśli nie wierzycie sami się przekonajcie. Też się krzywiłam dopóki sama nie zrobiłam i nie spróbowałam:)
30 min
Składniki:
5 małych cukinii
1,5 szklanki cukru
2 galaretki pomarańczowe
1 olejek pomarańczowy
1/4 szklanki wody
2 łyżeczki kwasku cytrynowego
1.Cukinię myjemy i obieramy ze skórki. Następnie wydrążamy nasiona ze środków.
2.Kroimy cukinię w drobna kosteczkę
3.Cukinię podlewamy wodą i smażymy ponad godzinę. Następnie miksujemy blenderem, dodajemy cukier, galaretki, kwasek i olejek. Gotujemy jeszcze około 30 min. Gotowy dżem przekładamy do małych słoiczków. Zakręcamy, odwracamy do góry na 5 minut.
Komentarze