Ananasowy dżem z cukini

  • wyświetlono: 4549 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

W zeszłym roku wyjątkowo obrodziła cukinia.Robiłam różne przetwory, aż natknęłam się na dżem. Pierwszy zrobiłam ananasowy, gdy dałam spróbować mężowi myślał że z ananasów :)

Składniki

5kg cukini bez skóry i gniazd nasiennych
1kg cukru
4 galaretki np ananasowe
5 łyżek kwasu cytrynowego
olejek cytrynowy

Sposób przygotowania przepisu:

Ananasowy dżem z cukini

  • 1. Cukinie obieramy ze skóry, wyciągamy gniazda, ścieramy na tarce, rozgotowujemy. Do gotującej cukini dodajemy cukier, galaretki i olejek cytrynowy lub inny w zależności od smaku galaretki.
    Pod koniec gotowania dodajemy kwasek cytrynowy - dżem nie jest mdły.
    Następnie przelewamy bardzo gorące do słoików i zakręcamy.
    Stawiamy do góry dnem.

Porady

Można robić pomarańczowe, cytrynowe, agrestowe - takie smaki jakie mamy galaretki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zyciesezonowe_przysmakilatoPrzetwory

Komentarze

Podobne przepisy

Dżem z dyni

Dodane przez: mq2

Dżem z dyni

Przepis dostałam od koleżanki z...

dżem

Dodane przez: AnnaKoziel

Dżem z czereśni

Niestety, sezon na czereśnie i...

dzem z arbuza

Dodane przez: lucyna19

Dżem z arbuza

Moj pierwszy w tym roku dżem.:)Dżem...

.

Dodane przez: Anitka0804

Dżem z aronii

Dżem z aronii ma nieco cierpkawy...

Dżem z jabłek antonówek

Dodane przez: Świeca Urszula

Dżem z jabłek antonówek

Łatwy do wykonania, niski koszt...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE