Ananasowy dżem z cukini

4.49 (174 ocen)

W zeszłym roku wyjątkowo obrodziła cukinia.Robiłam różne przetwory, aż natknęłam się na dżem. Pierwszy zrobiłam ananasowy, gdy dałam spróbować mężowi myślał że z ananasów :)

Składniki:

  • 5kg cukini bez skóry i gniazd nasiennych
    1kg cukru
    4 galaretki np ananasowe
    5 łyżek kwasu cytrynowego
    olejek cytrynowy
Wystaw ocenę:

4.49 (174 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory

Ananasowy dżem z cukini - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinie obieramy ze skóry, wyciągamy gniazda, ścieramy na tarce, rozgotowujemy. Do gotującej cukini dodajemy cukier, galaretki i olejek cytrynowy lub inny w zależności od smaku galaretki.
    Pod koniec gotowania dodajemy kwasek cytrynowy - dżem nie jest mdły.
    Następnie przelewamy bardzo gorące do słoików i zakręcamy.
    Stawiamy do góry dnem.

Porady

Można robić pomarańczowe, cytrynowe, agrestowe - takie smaki jakie mamy galaretki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować