Słodko-pikantny dżem idealny do mięs i wędlin, który sprawdzi się także znakomicie jako dodatek do sosów czy marynat, albo jadalny prezent świąteczny. Polecam.
45 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
6 szt. pomarańczy
4-6 papryczek chilli ( w zależności od stopnia ostrości)
2 szklanki cukru
1/3 szklanki octu winnego lub jabłkowego
Dżem z chilli i pomarańczy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pomarańcze filetujemy ( tzn. ostrym nożem odcinamy górę i dół pomarańczy. Następnie ścinamy skórkę od góry do dołu starając się ścinać samą skórkę bez miąższu. Kiedy pomarańcza będzie obrana umieszczamy nóż przy błonce wykrawamy środek miąższu i przechodzimy do kolejnej błonki).
Fileciki z pomarańczy bez błonek i białego albedo przekładamy do garnka. Z pozostałej części pomarańczy wyciskamy sok, wlewamy go do garnka).
Papryczkę chilli bardzo drobno siekamy lub blendujemy za pomocą blendera dodajemy do garnka z pomarańczami. Do garnka wsypujemy cukier i wlewamy ocet – mieszamy. Całość zagotowujemy na dużym ogniu, następnie zmniejszamy płomień na średni i gotujemy dżem (co jakiś czas mieszając ) 30-45 minut.
Gotowy dżem przelewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i stawiamy do góry dnem na desce i odstawiamy do wystygnięcia.
Dżem pasuje do mięs, wędlin, marynat , sosów i na kanapki, smacznego.
PS. Z tej ilości składników wyszły mi 2 słoiczki po 220 ml
Komentarze