Dżem z chilli i pomarańczy

5 (158 ocen)

  • 45 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Słodko-pikantny dżem idealny do mięs i wędlin, który sprawdzi się także znakomicie jako dodatek do sosów czy marynat, albo jadalny prezent świąteczny. Polecam.

  • 45 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 6 szt. pomarańczy
    4-6 papryczek chilli ( w zależności od stopnia ostrości)
    2 szklanki cukru
    1/3 szklanki octu winnego lub jabłkowego
Wystaw ocenę:

5 (158 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Dodatki

Dżem z chilli i pomarańczy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomarańcze filetujemy ( tzn. ostrym nożem odcinamy górę i dół pomarańczy. Następnie ścinamy skórkę od góry do dołu starając się ścinać samą skórkę bez miąższu. Kiedy pomarańcza będzie obrana umieszczamy nóż przy błonce wykrawamy środek miąższu i przechodzimy do kolejnej błonki).

    Fileciki z pomarańczy bez błonek i białego albedo przekładamy do garnka. Z pozostałej części pomarańczy wyciskamy sok, wlewamy go do garnka).

    Papryczkę chilli bardzo drobno siekamy lub blendujemy za pomocą blendera dodajemy do garnka z pomarańczami. Do garnka wsypujemy cukier i wlewamy ocet – mieszamy. Całość zagotowujemy na dużym ogniu, następnie zmniejszamy płomień na średni i gotujemy dżem (co jakiś czas mieszając ) 30-45 minut.

    Gotowy dżem przelewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i stawiamy do góry dnem na desce i odstawiamy do wystygnięcia.

    Dżem pasuje do mięs, wędlin, marynat , sosów i na kanapki, smacznego.

    PS. Z tej ilości składników wyszły mi 2 słoiczki po 220 ml
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Marynowanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować