Dżem z białych czereśni z nutą pomarańczy

0 (0 ocen)

  • 3 min
  • Dla 6 osób

Lubię zamykać smaki lata w słoikach a zimą delektować się ich smakiem i zapachem. Oto przepis na dżem z czereśni z odrobiną egzotyki.

  • 3 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 2 kg wypestkowanych białych czereśni
    60 dag cukru
    1 łyżka soku z cytryny
    1 łyżka startej skórki z pomarańczy

    Słoiczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Dżemy

Dżem z białych czereśni z nutą pomarańczy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czereśnie zasypać cukrem i odstawić aż owoce puszczą sok, na ok. 2 godziny.
  • 2. Garnek z owocami postawić na ogniu i gotować na wolnym ogniu, często mieszając ok 10-15 minut. Odstawić do wystygniecia.
  • 3. Owoce odcedzić z soku, podzielić czereśnie na pół i jedna część zmiksować w blenderze, druga pozostawić owoce w całości. Ponownie zagotować, i przestudzic.
  • 4. Dodać sok z cytryny i skórkę pomarańczową, wymieszać i ponownie zagotować. Następnie nakładać dżem do wcześniej przygotowanych słoiczków, pasteryzowac przez ok. 10 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czereśnie Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować