Dżem wiśniowy (gładki)

4.48 (182 ocen)

  • 60 min

Propozycja na smakowity, jednorodny, intensywnie wiśniowy dżem, który idealnie sprawdzi się na kanapki, jako dodatek do deserów, ciast lub owsianki :)

  • 60 min

Składniki:

  • - 1 kg wiśni (wydrylowanych)
    - 500 g cukru trzcinowego
    - sok z 1/2 cytryny
    - około 10 g pektyny domowej
Wystaw ocenę:

4.48 (182 ocen)

Dżem wiśniowy (gładki) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyte wiśnie drylujemy i dodajemy do nich cukier trzcinowy oraz sok z cytryny. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę, aby owoce puściły sok.
  • 2. Następnie całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 15 minut.

    * podczas gotowania ściągamy pojawiający się "szum"

    Po tym czasie miksujemy zawartość garnka na jednolitą masę, dodajemy pektynę i przez cały czas mieszając, gotujemy wszystko około 3 minuty.
  • 3. Gotowy dżem przelewamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i ustawiamy do góry dnem.

    Życzę smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować