Dżem wiśniowy

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Niesamowity smak wiśni zamknięty w słoikach. Lubimy połączenie kwaśnego ze słodkim, więc jest dla nas idealny.

  • 3 godz.

Składniki:

  • 1,5 kg wiśni
    500 g cukru trzcinowego

Dżem wiśniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wiśnie umyłem i wydrylowałem. Przełożyłem do dużego rondla, pod przykryciem dusiłem 5 min. Następnie dodałem cukier, dokładnie wymieszałem i smażyłem na niewielkim płomieniu, często mieszając przez około 2 godziny. Czas zależy od żądanej konsystencji.
    Gorący dżem przełożyłem do słoików, zakręciłem i ustawiłem do góry dnem. Pozostawiłem do całkowitego ostudzenia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy