Dżem wiśniowy

0 (0 ocen)

  • 45 min

Pyszny dżem z kawałkami owoców.

  • 45 min

Składniki:

  • 1,2 kg wiśni
    500 g cukru
    1 żelfix (2:1)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Dżemy

Dżem wiśniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyte i wydrylowane wiśnie zasypujemy cukrem i pozostawiamy najlepiej na noc (przykrywamy szczelnie ściereczką).
    Wiśnie gotujemy na małym ogniu ok. 5 min., wsypujemy żelfix i jeszcze gotujemy ok. 3- 4 min. mieszając. Nakładamy w suche słoiczki, przewracamy wieczkiem w dół na 30 min. Potem odwracamy słoiczek i odkładamy w suche i zacienione miejsce.

Porady

Przy przyrządzaniu dżemu z większej ilości owoców należy przyjąć proporcje: 2 kg wiśni+ 2 żelfixy+ 1 kg cukru. Nie zalecam stosowania jednorazowo większej ilości składników.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować