Dżem winogronowy z cytryną

0 (0 ocen)

Smaczny dżem, inny niż wszystkie!

Składniki:

  • 1 kg ciemnych winogron
    4 łyżki miodu
    1 cytryna

Dżem winogronowy z cytryną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.

    Winogrona oberwać z gałązek, umyć, osuszyć. Każdą kulkę przekroić na 4, usunąć pestki, wrzucić do rondla. Postawić na dużym ogniu, dodać miód i zagotować.

    Smażyć na małym ogniu często mieszając aż troszkę płynu odparuje. Cytrynę umyć, przekroić i wycisnąć sok. Dodać cały do dżemu. Zamieszać i wystudzić. Na drugi dzień smażyć aż zgęstnieje.

    Gorący dżem nałożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić i odwrócić do góry dnem do wystudzenia. Przechowywać w chłodnym miejscu, np. piwnicy

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy