Dżem wieloowocowy z nutą earl grey

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Dżem który z powodzeniem można by nazwać „dary lata”. Dzięki dużej zawartości pektyn nie wymaga dodawania żel-fiksów czy cukrów żelujących i jest całkowicie naturalny. Ciekawy posmak, szczególnie dla herbaciarzy, daje earl grey.

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 900g czerwonych porzeczek
    900g malin
    300g jezyn
    1kg cukru
    2 saszetki herbaty earl grey

Dżem wieloowocowy z nutą earl grey - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Dżem wieloowocowy z nutą earl grey 1. Słoiki sterylizujemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 100 stopni C. Owoce myjemy, porzeczki obieramy z łodyżek.
  • Dżem wieloowocowy z nutą earl grey 2. Sasypujemy cukrem i odparowujemy. Herbaty zaparzamy w małej ilości wody (około 100ml), dolewamy do owoców.
  • Dżem wieloowocowy z nutą earl grey 3. kontynuujemy gotowanie na bardzo małym ogniu aż kropla dżemy naniesiona na zimny talerz nie rozlewa się. Przekładamy do wysterylizowanych słoików.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy