Dżem truskawkowy z zielonym pieprzem

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 50 min

W sumie to już po ptokach, bo truskawki są w takiej cenie, że można przygotować kilka słoiczków na skosztowanie. Smak jest wybitny...dżem nie tylko nada się do samodzielnego szamania. Można też na jego bazie przyrządzić sos do mięsa. Zielony pieprz jak zwykle zaskakuje.

  • 2 godz. 50 min

Składniki:

  • 1,5 kg truskawek
    250 g cukru
    50 g marynowanego zielonego pieprzu

Dżem truskawkowy z zielonym pieprzem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki, przekładamy do rondelka i przez 15 min dusimy na małym ogniu.

    Następnie dosypujemy cukier, osączony z zalewy zielony pieprz i smażymy przez 2-2,5 godz, często mieszając.

    Dżem przekładamy do słoików, zakręcamy wieczka, ustawiamy do góry dniem i ostudzamy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy