Truskawki w połączeniu z bazylią smakują świetnie i świeżo, a ich słodycz jest odrobinę przełamana. Oczywiście mowa tu o świeżych listkach, suszone nie mają takiego aromatu.
Składniki:
1 kg truskawek
350 g cukru
5-6 listków świeżej bazylii
1/2 cytryny
Dżem truskawkowy z bazylią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Truskawki umyć, obrać, większe sztuki pokroić i zasypać cukrem.
Odstawić na 3 godziny.
2.Po tym czasie truskawki w soku zagotować, po czym 2/3 soku zlać – można go zapasteryzować na zimę lub zużyć na bieżąco, łącząc z wodą lub deserami.
Owoce gotować i mieszać, aż sok się zredukuje – około 1 – 1,5 godziny.
3.Dżem zmiksować.
Dodać posiekaną drobno, świeżą bazylię oraz sok z cytryny, wymieszać.
Gotując na bardzo małym ogniu- chodzi tu o utrzymanie temperatury - przelewać do słoiczków, zakręcać i odstawiać do góry dnem.
Komentarze