2 kg truskawek
1kg cukru kryształu
1 opakowanie pektyny (30g)
sok z 1/2 cytryny
Sposób przygotowania przepisu:
Dżem truskawkowy
1.
Truskawki dokładnie umyć i odszypułkować. W zależności od tego jaki dżem chcemy- możemy rozgnieść owoce np. tłuczkiem do ziemniaków bądź zostawić całe kawałki. Owoce zagotowujemy, dodajemy do nich 1 szklankę cukru wymieszaną z pektyną, Gotujemy ok 5 minut ciągle mieszając, następnie wsypujemy pozostałą ilość cukru i mieszamy aż do rozpuszczenia. Dodajemy sok wyciśnięty z 1/2 cytryny i odstawiamy z ognia. Delikatnie ściągamy pianę łyżkę- jeśli jest i przelewamy do wyparzonych słoiczków. Zakręcamy i pasteryzujemy ok 20 minut. Odstawiamy na kilka godzin do góry dnem.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze