Dżem truskawkowy

4.5 (194 ocen)

Pyszny domowy dżem

Składniki:

  • 3 kg truskawek
    0,5 kg cukru
    2 op Żelfix 3:1
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory

Dżem truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Truskawki należy umyć, osuszyć, usunąć szypułki. Połowę owoców zmiksować blenderem na gładki mus. Resztę truskawek pokroić na połówki lub ćwiartki w zależności od wielkości owoców. Wymieszać z żelfixami, postawić na gazie i zagotować. Wsypać pół kg cukru, zamieszać i gotować 2 minuty, ciągle mieszając.

    Zdjąć z ognia i nalać do pełna do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić i odstawić do góry dnem do ostygnięcia. Następnie wynieść słoiki w chłodne miejsce, np. do piwnicy


Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować