Dżem truskawkowy

0 (0 ocen)

Dżem truskawkowy najbardziej lubimy do naleśników i tostów,więc nie może go zabraknąć w zimowych zapasach.

Składniki:


  • 1 kg truskawki
    1 szt cukier żelujący 2:1

Dżem truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki umyć i obrać z szypułek, przełożyć do garnka. Wsypać cukier żelujący i całość wymieszać. Doprowadzić do wrzenia i gotować około 3-5 min mieszając od czasu do czasu. Garnek zdjąć z ognia i mieszać dżem do zaniku piany. Gorącym dżemem napełnić słoiki do wysokości nakrętki, szczelnie zakręcić i odwrócić do góry dnem.Po około 10 min słoiki odwrócić, pozostawić do wystudzenia. Zimne wynieść w chłodne miejsce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy