Dżem truskawkowo - rabarbarowy

0 (0 ocen)

  • 5 godz.

Bez sztucznych zagęszczaczy.

  • 5 godz.

Składniki:


  • 800 g truskawek
    200 g rabarbaru
    sok z połowy cytryny
    700 g cukru

Dżem truskawkowo - rabarbarowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rabarbar myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w półcentymetrowe kawałki.
    Truskawki myjemy i szypułkujemy. W całości przekładamy je do garnka, dodajemy rabarbar, zasypujemy cukrem i odstawiamy na 1 godzinę.
  • 2. Po tym czasie stawiamy garnek na małym ogniu, dodajemy sok z cytryny i gotujemy, od czasu do czasu mieszając. Czas gotowania jest uzależniony od tego, jaką chcemy uzyskać gęstość gotowego dżemu. Ja to robiłam 2 godziny.
  • 3. Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoików, odwracamy dnem do góry i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy