Dżem śliwkowy z orzechami laskowymi

5 (174 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 8 osób

Pyszny, przypominający w smaku Nutellę. Doskonały do pieczywa, naleśników i różnego rodzaju deserów. Przepis, z moimi zmianami, pochodzi z książki ,,Przetwory i dania mięsne" siostry Anastazji.

  • 3 godz.
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • 3 kg śliwek
    1. 5 kg cukru
    2 cukry waniliowe
    100 g ciemnego kakao
    200 g deserowej czekolady
    250 g orzechów laskowych
Wystaw ocenę:

5 (174 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory Dżemy

Dżem śliwkowy z orzechami laskowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dojrzałe śliwki umyć, wyjąć pestki i przekręcić przez maszynkę do mielenia mięsa.
  • 2. Orzechy wyłuskać i podpiec chwilę w piekarniku, zawinąć w ściereczkę i pocierać w dłoniach. W ten sposób pozbawimy nasze orzechy niepotrzebnej łuski. Oczyszczone zemleć.
  • 3. Śliwki smażymy w szerokim rondlu ok 2 godziny, dodajemy cukier i smażymy do odparowania nadmiernej ilości soku.
  • 4. Około jednego litra śliwek przełożyć do garnka dodać orzechy i blenderem zmiksować na gładką masę. Dodać kakao, cukier waniliowy i czekoladę. Dokładnie wymieszać.
  • 5. Masę orzechowa dodać do pozostałych śliwek, chwilę razem pogotować i przełożyć do słoików. Otulić grubym kocem i zostawić do wystygnięcia.

Porady

Ilość cukru i gęstość dżemu zależy od upodobań gotującego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować