Dżem rabarbarowy z pomarańczą, imbirem i cynamonem

  • wyświetlono: 4674 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 1

Prosty w wykonaniu, ale wykwintny w smaku. Bardzo aromatyczny, z wyczuwalną nutą skórki pomarańczy i imbiru. W sam raz na jesienno-zimową porę:)

ginger
  • 70min

Składniki

1 kg rabarbaru
0,5 kg cukru
2 pomarańcze
imbir i cynamon

Sposób przygotowania przepisu:

Dżem rabarbarowy z pomarańczą, imbirem i cynamonem

  • dżem rabarbarowy1. Rabarbar umyć, obrać ze skórek i drobno pokroić. Zasypać cukrem i odstawić na 30 minut.
    W międzyczasie obieramy pomarańcze, tak, żeby pozostał sam miąższ, pozbawiamy ją drobnych skórek. Skórę natomiastwyparzamy i kroimy w drobną kostkę.
  • dżem rabarbarowy2. Po połowie godziny wrzucamy rabarbar do garnka, cały cukier musi się rozpuścić, potem dodajemy pomarańcze. Gotujemy na małym ogniu 30 minut.
    Potem dodajemy skórkę pomarańczy, przyprawy i gotujemy, jak dżem będzie wystarczająco gęsty, to przekładamy go do wyparzonych słoików i stawiamy je do góry dnem do całkowitego ostudzenia. Nie trzeba pasteryzować.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniazdrowie_na_talerzusezonowe_przysmakiRabarbardżemPrzetwory
 

Komentarze

Podobne przepisy

Dżem truskawkowo rabarbarowy z wanilią

Dodane przez: alaaa

Dżem truskawkowo-rabarbarowy z wanilią

Takiego połączenia nie może zabraknąć...

Dżem z dyni i pomarańczy.

Dodane przez: matuszczakasia

Dżem z dyni i pomarańczy

Szybki i łatwy w przyrządzeniu.

Dżem jabłkowy z cynamonem

Dodane przez: akrobatka22

Dżem jabłkowy z cynamonem

Pyszny, z wyraźną nutą cynamonu...

image-0pr5pjx

Dodane przez: mzap88

Gruszkowa konfitura z imbirem i cynamonem

Przepyszna na chlebek lub jako...

Dżem z pomarańczy

Dodane przez: Świeca Urszula

Dżem z pomarańczy

Polecam dżem z pomarańczy. Jest...

Dżem dyniowy z imbirem

Dodane przez: hercik17

Dżem dyniowy z imbirem

Próbując dżem wyobraziłam sobie...