Dżem rabarbarowy z pomarańczą, imbirem i cynamonem

4.94 (173 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Prosty w wykonaniu, ale wykwintny w smaku. Bardzo aromatyczny, z wyczuwalną nutą skórki pomarańczy i imbiru. W sam raz na jesienno-zimową porę:)

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 1 kg rabarbaru
    0,5 kg cukru
    2 pomarańcze
    imbir i cynamon
Wystaw ocenę:

4.94 (173 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Dżemy

Dżem rabarbarowy z pomarańczą, imbirem i cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • dżem rabarbarowy 1. Rabarbar umyć, obrać ze skórek i drobno pokroić. Zasypać cukrem i odstawić na 30 minut.
    W międzyczasie obieramy pomarańcze, tak, żeby pozostał sam miąższ, pozbawiamy ją drobnych skórek. Skórę natomiastwyparzamy i kroimy w drobną kostkę.
  • dżem rabarbarowy 2. Po połowie godziny wrzucamy rabarbar do garnka, cały cukier musi się rozpuścić, potem dodajemy pomarańcze. Gotujemy na małym ogniu 30 minut.
    Potem dodajemy skórkę pomarańczy, przyprawy i gotujemy, jak dżem będzie wystarczająco gęsty, to przekładamy go do wyparzonych słoików i stawiamy je do góry dnem do całkowitego ostudzenia. Nie trzeba pasteryzować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować