Dżem rabarbarowo - truskawkowy

0 (0 ocen)

Od dawna robię różne przetwory, wśród nich nie może zabraknąć dżemu z truskawek z różnymi dodatkami.

Składniki:

  • 500 g truskawek
    500 g rabarbaru
    200 g czerwonych porzeczek
    500 g cukru
    2 łyżki ekstraktu wanilii
    1 łyżka miodu

Dżem rabarbarowo - truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Truskawki 1. Truskawki umyć, pozbawić szypułek i przekroić na ćwiartki. Dodać umyte porzeczki, połowę cukru i połowę ekstraktu wanilii.
  • Rabarbar 2. Rabarbar umyć, obrać i pokroić. dodać resztę cukru i wanilii.
  • Owoce z cukrem 3. Wymieszać i zostawić na 2 - 3 godziny żeby owoce puściły sok.
  • Owoce razem 4. Przełożyć owoce do jednego rondla, zagotować i zostawić do wystygnięcia. Ja zostawiłam na całą noc.
  • Smażenie 5. Następnego dnia zagotować, zebrać szumy i na wolnym ogniu gotować 40 minut. Na koniec dodać miód i wymieszać. Przełożyć do wyparzonych lub wypieczonych w piekarniku słoiczków, zamknąć, otulić kocem i zostawić do wystygnięcia.

Komentarze

Podobne przepisy