Dżem rabarbarowo-jabłkowy z mango

  • wyświetlono: 626 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Pyszny dżem, mango nadaje całości lekko egzotyczny posmak.

MałaMi
  • 180min

Składniki

2,5 kg jabłek
1,5 kg rabarbaru
1 duży owoc mango
1,5 szkl. cukru
1/2 szkl. wody

Sposób przygotowania przepisu:

Dżem rabarbarowo-jabłkowy z mango

  • 1. Jabłka myjemy, obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w mniejsze cząstki. Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Owoce przekładamy do dużego garnka, wlewamy na spód wodę, zasypujemy połową cukru i gotujemy na bardzo małym ogniu aż zaczną puszczać sok i się rozpadać. Gdy tak się stanie dodajemy miąższ z mango i dalej gotujemy. Trzeba pamiętać, by co jakiś czas przemieszać. Cały proces gotowania dobrze jest sobie podzielić na etapy - gdy owoce zaczną się robić miękkie wyłączamy gaz i "naparowują" pod przykryciem. Potem ponownie podpalamy i znów podgotowujemy. Dzięki temu będą krócej gotowane i nie przypalą się (oczywiście mieszać i tak trzeba). Gdy owoce będą już całkowicie rozgotowane można je zblendować (ja tak zrobiłam), ale nie jest to konieczne. Wtedy też jest najlepszy moment na ocenę ile jeszcze dodać cukru (bo ta ilość zależy od słodkości owoców i naszych upodobań smakowych).
    Gorący dżem (jeszcze gotujący) nakładamy do wyparzonych i suchych słoików (gwint słoika i przykrywki też muszą być suche!) i od razu zakręcamy. Słoiki dobrze jest zapasteryzować (w zależności od wielkości słoików 15-20 minut). Dla pewności.

Porady

Pierwsza partia (bo robiłam 3 razy razy) ładnie mi zgęstniała. Nie jest to konsystencja jak ze sklepu (ścisła jak galaretka), ale dla mnie odpowiednia. Druga była trochę za rzadka (myślę, że było więcej soku w owocach), więc chcąc nie chcąc poratowałam się żel-fixem (po raz pierwszy). Trzecią też była ok bez żel-fixu.
Dżem jest gęściejszy jeśli nie jest blendowany.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zyciezdrowie_na_talerzudania_dla_urodysezonowe_przysmakijabłkamangoRabarbardżemowocowena zimęDomowe Przetworydżem z rabarbarudżem rabarbarowydżem jabłkowydżem z jabłekw słoikidżem z mango

Komentarze

Podobne przepisy

Dżem rabarbarowo - truskawkowy

Dodane przez: Skotka

Dżem rabarbarowo - truskawkowy

Od dawna robię różne przetwory,...

Dżem jabłowy

Dodane przez: eluchap

Dżem jabłkowy

Dżem jabłkowy

dżem

Dodane przez: Bernadetta

Dżem dyniowo-jabłkowy z cytryną

Pyszny dyniowo- jabłkowy dżem z...

dżem jabłkowy

Dodane przez: majka190382

DŻEM JABŁKOWY Z CYTRUSOWĄ NUTĄ

Taki dżem można z łatwością wykorzystać...

Dżem rabarbarowo-truskawkowy

Dodane przez: teresa-kr

Dżem rabarbarowo-truskawkowy

Wymyśliłam ten dżem ,aby wykorzystać...

DŻEM JABŁKOWY

Dodane przez: Aga72

DŻEM JABŁKOWY

smaczny i zdrowy

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE