Dżem rabarbarowo-bananowy

1 (1 ocen)

Bardzo smaczny i aromatyczny dżem idealny zarówno na śniadanie do kanapek czy omletu oraz jako deser, z goframi czy naleśnikami.

Składniki:

  • rabarbar 1 kg
    banan przejrzały 1 kg
    cukier kryształ 2-3 szkl.
    żelfix 1 op.
    galaretka cytrynowa 2 op.
Wystaw ocenę:

1 (1 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory Dżemy

Dżem rabarbarowo-bananowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-24coh20 1. Rabarbar umyć, osączyć, obrać i pokroić w plasterki.

    Przełożyć do worka foliowego przeznaczonego do pieczenia - szczelnie zamknąć usuwając z wnętrza jak najwięcej powietrza. Włożyć do mikrofalówki i ogrzewać, aż zupełnie zmięknie.

    W międzyczasie obrać i pokroić banany, przełożyć do blendera i zmiksować na mus.

    Miękki rabarbar przełożyć do garnka, dodać mus bananowy i dokładnie wymieszać.

    Ogrzewać często mieszając, aż całość zawrze.

    Wsypać galaretki cytrynowe połączone z cukrem i mieszać do rozpuszczenia.

    Dosypać żelfix i ponownie dokładnie wymieszać.

    Gorącym dżemem napełnić niewielkie słoiczki, natychmiast zakręcić i postawić dnem do góry na 5 minut. Odwrócić i pozostawić do ostygnięcia.

Porady

Rabarbar można również ugotować w małej ilości wody, pod przykryciem, aby pozostało w nim jak najwięcej aromatu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować