Domowy dżem owocowy

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 4 osób

Pomieszanie smaków sezonowych owoców w jeden pyszny dżem.

  • 3 godz.
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 1 kg czerwonej porzeczki
    1 kg wiśni
    1 kg jabłek
    1 szklanka malin (tyle tylko miałam)
    2 kg cukru
    2 konfiturki (inaczej żelfix)

Domowy dżem owocowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Owoce opłukać, wiśnie wydrylować a jabłka obrać i pokroić w małą kostkę. Do brytfanny lub głębokiej patelni przełożyć wszystkie owoce, smażyć ok. 2 godziny. Po tym czasie dodać cukier i smażyć ok. 15 minut by cukier się rozpuścił. Następnie dodać konfiturkę i smażyć kolejne 5 minut. Następnie składać do słoików na gorąco, zakręcić i odwrócić do góry dnem, przykryć ściereczką do wystygnięcia.

Komentarze

Podobne przepisy