Świetny orzeźwiający smak, polecam każdemu. Można zrobić z tartych ogórków wtedy bardziej będzie konsystencją przypominać dżem. W tej postaci każdego zachwyca chrupkość ogórków.
30 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
ogórki 1 kg
imbir 110 g
1 laska wanilii
cukier żelujący 3 : 1 350 g
Dżem ogórkowo-imbirowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukier wsypać do garnka. Przeciąć laskę wanilii, wyjąć nasiona i dodać do cukru.
Nieobrane ogórki pokroić w bardzo drobną kostkę , alko zetrzeć na tarce o dużych lub średnich oczkach. Imbir zetrzeć na tarce.
Wrzucić wszystko go garnka i odstawić na minimum 2 godziny.
W tym czasie można zawartość przemieszać.
Następnie zagotować, mieszając aby cukier się rozpuścił.
Zmniejszyć ogień i gotować na średnim przez około 7 minut.
Całość rozlać do wyparzonych słoików, zakręcić o odwrócić do góry dnem.
Możemy też słoiki pasteryzować 10 minut.
Komentarze