Dżem ogórkowo-imbirowy

5 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Świetny orzeźwiający smak, polecam każdemu. Można zrobić z tartych ogórków wtedy bardziej będzie konsystencją przypominać dżem. W tej postaci każdego zachwyca chrupkość ogórków.

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ogórki 1 kg
    imbir 110 g
    1 laska wanilii
    cukier żelujący 3 : 1 350 g
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Dżem ogórkowo-imbirowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukier wsypać do garnka. Przeciąć laskę wanilii, wyjąć nasiona i dodać do cukru.
    Nieobrane ogórki pokroić w bardzo drobną kostkę , alko zetrzeć na tarce o dużych lub średnich oczkach. Imbir zetrzeć na tarce.
    Wrzucić wszystko go garnka i odstawić na minimum 2 godziny.
    W tym czasie można zawartość przemieszać.
    Następnie zagotować, mieszając aby cukier się rozpuścił.
    Zmniejszyć ogień i gotować na średnim przez około 7 minut.
    Całość rozlać do wyparzonych słoików, zakręcić o odwrócić do góry dnem.
    Możemy też słoiki pasteryzować 10 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Imbir Ogórek

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować