Dżem morelowy z tequilą

0 (0 ocen)

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Uwielbiam kuchnię meksykańską, dlaczego więc nie meksykański akcent w pysznym dżemie?

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - morele (waga owoców po usunięciu pestek): 1 kilogram
    - cukier: 300 gramów
    - sok z cytryny: 0.5 łyżki
    - tequila: 3 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Dżem morelowy z tequilą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Morele myjemy, osączamy, wyjmujemy pestki. Przekładamy do szerokiego garnka o grubym dnie.
  • 2. Zasypujemy ok. 50 g cukru i zalewamy 1 łyżką tequili. Zostawiamy na ok. 1-2 godziny (przykrywając pokrywką) aby puściły nieco soku.
  • 3. Garnek stawiamy na niewielkim ogniu. Dusimy morele (często mieszając) aż zaczną się rozpadać i przypominać mus. Wtedy zdejmujemy pokrywkę, dosypujemy resztę cukru i smażymy do uzyskania pożądanej konsystencji (cały czas pamiętając o mieszaniu) - duszenie i smażenie powinno łącznie zająć ok. 2 godzin. Pod koniec smażenia dodajemy sok z cytryny oraz pozostałą tequilę. Smażymy jeszcze minutę.
  • 4. Gorący dżem przekładamy do małych słoiczków - ok. 300 gramowych powinno wyjść 4-5. Odwracamy do góry dnem i przykrywamy ściereczką, pozostawiamy do wystygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Morele

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Meksykańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować