Dżem morelowy

0 (0 ocen)

Nie ma nic lepszego jak domowej roboty dżem, który można wykorzystać do deserów czy po prostu do świeżej bułeczki na śniadanie.

Składniki:

  • 500g moreli (po obraniu i wypestkowaniu)
    1 op. cukru żelującego trzcinowego na 500g owoców

Dżem morelowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obrane i pokrojone morele przełożyć do garnka i zmiksować na gładki mus. Dodać cukier trzcinowy żelujący, wymieszać i smażyć na średnim ogniu przez 4 minuty. Pamiętać o częstym mieszaniu. Po tym czasie gorący dżem przełożyć do wyparzonych i osuszonych słoiczków. Mocno zakręcić i odstawić do góry dnem do wystygnięcia.
    Z tych proporcji wyszło mi 4 małe słoiczki konfitur.

Komentarze

Podobne przepisy