Dżem morelowy

0 (0 ocen)

Dżem morelowy jest doskonałym dodatkiem do naleśników, ciast i tortów. Ma wyjątkowy smak.

Składniki:

  • 3 kg Moreli
    1 kg cukru
    2 żel-fiksy
    sok z 1 cytryny

Dżem morelowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Morele 1. Morele umyć, sparzyć i zdjąć skórę. Przeciąć na połówki i powyciągać pestki.
  • 2. Do garnka wrzucić owoce i sok z cytryny ,zasyp cukrem i żel-fiksem. Smaż tak długo, aż owoce puszczą sok.
  • 3. Następnie dżem zmiksuj blenderem lub przełóż z kawałkami owców do wyparzonych słoiczków. Szczelnie zamknąć dekielkiem i odwrócić do góry dnem
  • 4. Dżem z moreli gotuję przez około godzinę na wolnym ogniu aż odparuje z niego nadmiar soku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy