Dżem mocno wiśniowy

  • wyświetlono: 504 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Pyszny dżem o intensywnym wiśniowym smaku. Wzbogaciłam go sokiem powstałym po drylowaniu owoców.

IMG_20200608_150134_540
  • 40min

Składniki

1 kg wydrylowanych wiśni
1 szkl soku z wiśni
1,5 szkl cukru

Sposób przygotowania przepisu:

Dżem mocno wiśniowy

  • 1. Do dużego garnka wlewamy sok z wiśni, dosypujemy cukier. Podgrzewamy na małym ogniu ciągle mieszając. Kiedy cukier całkowicie się rozpuści, dodajemy wydrylowane wiśnie. Gotujemy na średnim ogniu 20-2 minut. Czas uzależniony jest od wielkości i soczystości owoców. Gorący dżem przekładamy do umytych słoików, zakręcamy wieczka. Pasteryzujemy w piekarniku ( 90 stopni ) lub garnku wyłożonym ściereczką przez 15 minut.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zyciesezonowe_przysmakimama_mnie_nauczylana słodkoWiśniecukierdżemsokPrzetworysmaki lata

Komentarze

Podobne przepisy

Dżem wiśniowy

Dodane przez: peggi

Dżem wiśniowy

Jesienią i zimą aż miło sięgnąć...

image-0jwaho6

Dodane przez: mamajagody_2010

dżem wiśniowy z nutą pomarańczy

Mój ulubiony dżem. Idealny do słodkiego...

image-25q12xx

Dodane przez: Habibi

Dżem wiśniowo-cytrynowy niskosłodzony

Dżem idealnie nadaje się jako dodatek...

Dżem wiśniowo-kakaowy

Dodane przez: Honorata Kielczyk

Dżem wiśniowo-kakaowy

Sezon na wiśnie wciąż trwa, dlatego...

wiśniowa konfitura

Dodane przez: bpuzio

wiśniowa konfitura/ dżem

super dodatek do ciasta i na kanapki

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE