Dżem marchwiowo-cytrynowy

0 (0 ocen)

  • 40 min

Ten pyszny dżem jest wyśmienity w smaku. Przepis przywiozłam od znajomej :)

  • 40 min

Składniki:

  • 1 kg marchewki - waga po obraniu
    2 szklanki cukru
    2 łyżki galaretki cytrynowej
    2 cytryny
    1/2 szklanki wody

Dżem marchwiowo-cytrynowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sok z cytryn wyciskamy do miseczki.Marchewki ścieramy na tarce na małych oczkach, wlewamy wodę i smażymy na małym ogniu. Następnie całość blenderujemy. Do dżemu dodajemy cukier i sok z cytryn, smażymy ok.30 minut. Wsypujemy galaretkę i mieszamy. Słoiczki napełniamy dżemem, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Sprawdź też przepis na: dżem z pigwy

Komentarze

Podobne przepisy