Dżem marchwiowo-cytrynowy

  • wyświetlono: 364 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Dżem marchwiowy już dawno chodził mi po głowie- zawsze byłam ciekawa jego smaku. W końcu doczekał się realizacji:)

Jaga85

Składniki

Składniki:
• 1 kg marchwi,
• 0,5 kg cukru,
• 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu,
• 3 cytryny,
• 0,5 szklanki soku z jabłek (najlepiej własnej roboty),

Sposób przygotowania przepisu:

Dżem marchwiowo-cytrynowy

  • smażenie i dodatek cytryny1. Marchew obieramy ze skórki. Obraną kroimy w grube plastry lub kostkę. pokrojoną zalewamy wodą i gotujemy do miękkości.
    Ugotowaną odcedzamy, a następnie miksujemy na gładką masę.
    Przygotowany mus marchwiowy ponownie stawiamy na ogniu i dodajemy cukier.
    Z cytryn wyciskamy sok i wraz z sokiem jabłkowym dodajemy do marchwi. Z dwóch cytryn dodatkowo ścieramy skórkę i także dodajemy do dżemu. Całość smażymy na małym ogniu do uzyskania odpowiedniej konsystencji ( u mnie 1,5 godziny). Pod koniec smażenia dodajemy cynamon. Gotową konfiturę przekładamy do przygotowanych słoików i szczelnie zakręcamy.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zyciemarchewcytrynyprzetwory domowe

Komentarze

Podobne przepisy

Dżem cytrynowy

Dodane przez: zzewa

Dżem cytrynowy

niecodzienny dżem - z cytryn

image-1sieb2q

Dodane przez: Habibi

Dżem bananowo-truskawkowy ze skórką cytrynową

Pyszny i niezwykle aromatyczny...

Dżem morelowo - cytrynowy z kwiatem lawendy

Dodane przez: Kasja1986

Dżem morelowo - cytrynowy z kwiatem lawendy

Dżem morelowy bardo dobrze łączy...

Dżem gruszkowy z nutą cytrynowo-korzenną

Dodane przez: precelia

Dżem gruszkowy z nutką cytrynowo-korzenną

Wspaniały, aromatyczny dżem idealnie...

dżem pomarańczowy lub cytrynowy

Dodane przez: bpuzio

dżem pomarańczowy lub cytrynowy z cukinii

to naprawdę przydatny dodatek do...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE