Dżem marchwiowo-cytrynowy

0 (0 ocen)

Dżem marchwiowy już dawno chodził mi po głowie- zawsze byłam ciekawa jego smaku. W końcu doczekał się realizacji:)

Składniki:

  • Składniki:
    • 1 kg marchwi,
    • 0,5 kg cukru,
    • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu,
    • 3 cytryny,
    • 0,5 szklanki soku z jabłek (najlepiej własnej roboty),

Dżem marchwiowo-cytrynowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • smażenie i dodatek cytryny 1. Marchew obieramy ze skórki. Obraną kroimy w grube plastry lub kostkę. pokrojoną zalewamy wodą i gotujemy do miękkości.
    Ugotowaną odcedzamy, a następnie miksujemy na gładką masę.
    Przygotowany mus marchwiowy ponownie stawiamy na ogniu i dodajemy cukier.
    Z cytryn wyciskamy sok i wraz z sokiem jabłkowym dodajemy do marchwi. Z dwóch cytryn dodatkowo ścieramy skórkę i także dodajemy do dżemu. Całość smażymy na małym ogniu do uzyskania odpowiedniej konsystencji ( u mnie 1,5 godziny). Pod koniec smażenia dodajemy cynamon. Gotową konfiturę przekładamy do przygotowanych słoików i szczelnie zakręcamy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy