dżem marchewkowy

0 (0 ocen)

  • 1 min

do kanapek

  • 1 min

Składniki:

  • pół kilograma obranej marchewki
    1 szklanka cukru
    skórka z cytryny
    sok z 2 cytryn
    10 pokrojonych migdałów
    2 łyżki koniaku


Dżem marchewkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pokroić marchewkę na talarki, wrzucić do rondla i zalać wodą. Ugotować do miękkości, a następnie zmiksować. Wmieszać cukier do piure w rondlu. Dodać skórkę z cytryny oraz sok, zagotować i smażyć na wolnym ogniu, aż stanie się lśniąca i o gęstości dżemu. Zdjąć z gazu, wmieszać migdały i koniak. Wystudzić. Podawać z chlebem z masłem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy