Dżem marchewkowy

5 (154 ocen)

Opublikowany w Magazynie

nietypowy ale smaczny dżemik

Składniki:

  • 500 g marchewki ( po obraniu )
    1 cytryna
    1 szk cukru
    1/2 szk wody
    1 łyżka galaretki cytrynowej
Wystaw ocenę:

5 (154 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Dżem marchewkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowane składniki 1. Umytą cytrynę zrolować aby wydobyć z niej jak najwięcej soku.
    Wycisnąć z niej sok do miseczki lub szklanki.
    Marchewki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
    Wrzucić do rondelka lub na patelnię, wlać wodę i smażyć około 15 minut.
    Po tym czasie dodać cukier i nadal smażyć kolejne 15 minut od czasu do czasu mieszając.
  • w trakcie smażenia 2. Następnie blenderem zmiksować podsmażona marchewkę ( można tego nie robić, ale będą wyczuwalne drobinki marchewki ).
    Ponownie masę przełożyć do tego samego naczynia wlać sok i ponownie smażyć około 3 minut.
    Na koniec dodać galaretkę i dokładnie wszystko wymieszać.
    Bardzo gorącym dżemem napełnić słoiczki ( mi z tej porcji wyszły 2 słoiczki 200 ml ) i szczelnie zamknąć.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_07-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować