Dżem malinowo-migdałowy z likierem amaretto

0 (0 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Letni smak malin zamknięty w słoiczku z migdałową nutą.

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - maliny: 5 szklanek
    - cukier: 2 szklanki
    - amaretto: 5 łyżek
    - sok z limonki: 2 łyżki
    - sól: 1 szczypta
    - migdały: 50 gramów

Dżem malinowo-migdałowy z likierem amaretto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni uprażyć migdały.
  • 2. W dużym garnku połączyć maliny, cukier, amaretto i sok z limonki. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i podgotować pod przykryciem przez 40 minut, często mieszając.
  • 3. Zdjąć z ognia, dodać szczyptę soli i uprażone na patelni migdały. Ostudzić i przechowywać w słoiczkach.

    Przepis wystarczy na ok. 3 słoiczki

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy