Dżem jeżynowy z suszoną śliwką, syropem kokosowym i kakao

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Gratka dla koneserów wyszukanych smaków. Czeko – jeżyna z dodatkiem suszonych śliwek i syropu kokosowego stanowi niebanalną propozycję na zimowe przetwory. Warto spróbować – polecam!

  • 40 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,1 kg oczyszczonych jeżyn
    100 g suszonych śliwek bez pestek
    2/3 szklanki cukru trzcinowego nierafinowanego
    50 ml syropu barmańskiego o smaku kokosowym (produkt przeznaczony do rozcieńczania w proporcji 1:9)
    1 kopiasta łyżka kakao naturalnego
    szczypta kwasku cytrynowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Dżem jeżynowy z suszoną śliwką, syropem kokosowym i kakao - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Dżem jeżynowy z suszoną śliwką, syropem kokosowym i kakao 1. Jeżyny przełożyć do szerokiego rondla i lekko rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków. Dodać drobno pokrojone śliwki, wsypać cukier oraz kwasek cytrynowy. Składniki dusić ok. 30 min, często mieszając (masa powinna wyraźnie zgęstnieć).
  • Dżem jeżynowy z suszoną śliwką, syropem kokosowym i kakao 2. Następnie wlać syrop i wsypać kakao. Całość podgrzewać jeszcze 2 – 3 min, mieszając. Dżem przełożyć do słoików.

Porady

Podana ilość składników wystarczy na przygotowanie 2 słoików o pojemności 0,5 L. Dżem można nałożyć do słoików na 2 sposoby. Sposób I – dżem nałożyć na gorąco do słoików, słoiki zakręcić, odwrócić do góry dnem i pozostawić w ten sposób do wystudzenia. Sposób II – wystudzony dżem nałożyć do słoików, słoiki zakręcić i krótko pasteryzować (1 – 2 min).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować