Dżem jeżynowy z suszoną śliwką, syropem kokosowym i kakao

  • wyświetlono: 54 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Gratka dla koneserów wyszukanych smaków. Czeko – jeżyna z dodatkiem suszonych śliwek i syropu kokosowego stanowi niebanalną propozycję na zimowe przetwory. Warto spróbować – polecam!

P10
  • 8 porcje
  • 40min
  • Łatwy

Składniki

1,1 kg oczyszczonych jeżyn
100 g suszonych śliwek bez pestek
2/3 szklanki cukru trzcinowego nierafinowanego
50 ml syropu barmańskiego o smaku kokosowym (produkt przeznaczony do rozcieńczania w proporcji 1:9)
1 kopiasta łyżka kakao naturalnego
szczypta kwasku cytrynowego

Sposób przygotowania przepisu:

Dżem jeżynowy z suszoną śliwką, syropem kokosowym i kakao

  • Dżem jeżynowy z suszoną śliwką, syropem kokosowym i kakao1. Jeżyny przełożyć do szerokiego rondla i lekko rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków. Dodać drobno pokrojone śliwki, wsypać cukier oraz kwasek cytrynowy. Składniki dusić ok. 30 min, często mieszając (masa powinna wyraźnie zgęstnieć).
  • Dżem jeżynowy z suszoną śliwką, syropem kokosowym i kakao2. Następnie wlać syrop i wsypać kakao. Całość podgrzewać jeszcze 2 – 3 min, mieszając. Dżem przełożyć do słoików.

Porady

Podana ilość składników wystarczy na przygotowanie 2 słoików o pojemności 0,5 L.

Dżem można nałożyć do słoików na 2 sposoby.
Sposób I – dżem nałożyć na gorąco do słoików, słoiki zakręcić, odwrócić do góry dnem i pozostawić w ten sposób do wystudzenia.
Sposób II – wystudzony dżem nałożyć do słoików, słoiki zakręcić i krótko pasteryzować (1 – 2 min).

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

przystawkapowidłaDeserna słodkomarmoladaśniadaniejeżynysuszone śliwkikolacjaobiadkakaodżemna ciepłoPrzetworyna zimnooryginalnekakaowykonfituraowocowyna zimęna kanapkido chlebaaromatycznedodatekdo ciastekkwasek cytrynowycukier trzcinowydo ciastado naleśnikówkokosowysyrop barmańskiprzepis_miesiąca1000przetwory_z_ fiskarsz suszoną śliwkąsyrop kokosowy
 

Komentarze

Podobne przepisy

syrop

Dodane przez: justi2401

Syrop z miodu i cebuli

W zimne dni nietrudno o przeziębienie....

syrop z aronii i malin

Dodane przez: pati197799

SYROP Z ARONII I MALIN

Można go dolewać do herbaty a także...

Dżem jeżynowo-truskawkowy

Dodane przez: afrodyta

Dżem jeżynowo-truskawkowy

Ostatnie smaki lata zamknięte w...

Dżem mirabelkowo-jeżynowy

Dodane przez: Kloruś

Dżem mirabelkowo-jeżynowy

Typowo jesienne połączenie dwóch...

Syrop z kwiatów czarnego bzu i cytryn

Dodane przez: anemon

Syrop z kwiatów czarnego bzu i cytryn

Ten syrop jest przygotowywany w...

dżem z dyni i jabłek

Dodane przez: pati197799

Dżem z dyni i jabłek

Dżem z dyni i jabłek to smakołyk...