Dżem jeżynowy z bazylią i miodem

  • wyświetlono: 353 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Słodkie wspomnienie lata zamknięte w słoiku, czyli dżem jeżynowy z nutką bazylii i cytrusów.

Kasja1986

Składniki


60 dag jeżyn
garść liści bazylii
około 10 łyżek płynnego jasnego miodu
4 łyżki soku z cytryny lub pomarańczy
15 dag cukru

Sposób przygotowania przepisu:

Dżem jeżynowy z bazylią i miodem

  • 1. Jeżyny przebieramy, następnie rozgniatamy. Liście bazylii miksujemy blenderem z miodem i sokiem z cytrusów. Jeżyny mieszamy z cukrem i bazylią. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu około 20 - 30 minut. Zlewamy do wyparzonych i odkażonych spirytusem słoików. Dżem zakręcamy i stawiamy do góry dnem, aż wystygnie.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciezdrowie_na_talerzudania_dla_urodysezonowe_przysmaki

Komentarze

Podobne przepisy

Ogórki z chilli i miodem

Dodane przez: ewiczka2304

Ogórki z chilli i miodem

Idealne połączenie miodu i chili.

Dżem z jabłek i dyni

Dodane przez: ewaeu

Dżem z jabłek i dyni

Doskonałe połączenie jabłka i dyni....

Ogórki

Dodane przez: JulkaTomeczek

Ogórki z miodem i curry

Przepis mojej teściowej na smaczne...

dżem z dyni

Dodane przez: AnnaKoziel

Dżem z dyni i jabłek

Sezon na dynię trwa a mnie tym...

Ogórki z sosem pomidorowym i bazylią

Dodane przez: VioletoweKucharzenie

Ogórki z sosem pomidorowym i bazylią

Słodkawa z nutą chilli sałatka...

dżem z dyni i pomaranczy

Dodane przez: lucyna19

Dżem z dyni i pomarańczy

Bardzo aromatyczy i słodki dżem.Uwielbiam...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE