Dżem jeżynowo - borówkowy z amaretto

  • wyświetlono: 1699 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Dzisiejszy eksperyment zakończony pełnym sukcesem :) Mam dla Was przepis na mega pyszny dżemik ! Dodanie amaretto do owoców, nadało im fajnego, niepowtarzalnego smaku.Połączenie jeżyn i borówek znałam od dawna - swego czasu robiłam z nich sos do tostów.

mojapasjasmaku
  • 60min

Składniki

500 g jeżyn
250 g borówek
250 - 300 g cukru
2 - 3 łyżki soku z cytryny
50 - 60 ml amaretto

Sposób przygotowania przepisu:

Dżem jeżynowo - borówkowy z amaretto

  • 1. Owoce delikatnie opłucz i osusz. Przełóż do garnka, zasyp cukrem i odstaw na 1 -2 godziny. Po tym czasie zacznij gotować - do momentu aż sok wypuszczony przez owoce odparuje i dżem będzie gęsty (trwa to około 40 - 50 minut). W czasie gotowania dodaj sok z cytryny.
    Gdy dżem będzie gęsty - dodaj amaretto, całość wymieszaj i pogotuj jeszcze 2 - 3 minuty.
    Dżem przełóż do wyparzonych słoików. Ja nie pasteryzowałam ze względu na ilość dżemu i fakt, że zniknie w ciągu najbliższych kilku dniu. Słoiki dobrze zakręciłam i odstawiłam do góry dnem do całkowitego wystygnięcia.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

w_kilka_chwilslodkie_zyciesezonowe_przysmakiamarettojeżynydżemPrzetworyborówkikonfitura

Komentarze

Podobne przepisy

Dżem z dyni

Dodane przez: mq2

Dżem z dyni

Przepis dostałam od koleżanki z...

dżem

Dodane przez: AnnaKoziel

Dżem z czereśni

Niestety, sezon na czereśnie i...

Czekoladowa śliwka z amaretto

Dodane przez: Doraa

Czekoladowa śliwka z amaretto

Każde własnoręcznie przygotowane...

Wiśnie w syropie z amaretto

Dodane przez: rena123

Wiśnie w syropie z amaretto

Takie wiśnie to świetny dodatek...

Dżem z jabłek antonówek

Dodane przez: Świeca Urszula

Dżem z jabłek antonówek

Łatwy do wykonania, niski koszt...

.

Dodane przez: Anitka0804

Dżem z aronii

Dżem z aronii ma nieco cierpkawy...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE