Dżem jagodowy z cynamonem i goździkami

4.5 (170 ocen)

  • 30 min

Pyszny dżem. Doskonale smakuje ze świeżą bułeczką z masłem lub naleśnikami.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki na około 1l dżemu:
    400 g jagód
    400 g cukru
    1 cytryna
    1 kora cynamonu
    1/8 łyżeczki (duża szczypta) zmielonych goździków
    szklanka wody
    2 łyżeczki żeletyny
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory

Dżem jagodowy z cynamonem i goździkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jagody umyj i dokładnie usuń ogonki, listki i niedojrzałe owoce. Wrzuć borówkę do garnka podlej szklanką wody i zasyp cukrem. Żelatynę wsyp do szklanki i zalej zimną woda tak aby tylko zakryła żelatynę.
  • 2. Jagody zagotuj na małym ogniu ciągle mieszając. Dodaj sok z cytryny i przyprawy korzenne, pogotuj 10 minut. Zdejmij z ognia i poczekaj aż lekko przestygnie. Wlej gorący sok jagodowy do połowy szklanki z żelatyną i mieszaj aż się rozpuści.
  • 3. Zagotuj dżem jeszcze przez 5 minut, a gdy przestanie wrzeć, wlej żelatynę i dobrze wymieszaj. Nalewaj do wyparzonych słoików pozostawiając 1 cm przestrzeń. Zakręć i ustaw słoik do góry dnem. Gdy ostygnie przechowuj w chłodnym miejscu.

Porady

Zamiast żelatyny można użyć 40g pektyny owocowej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować