Pyszny dżem. Doskonale smakuje ze świeżą bułeczką z masłem lub naleśnikami.
30 min
Składniki:
Składniki na około 1l dżemu:
400 g jagód
400 g cukru
1 cytryna
1 kora cynamonu
1/8 łyżeczki (duża szczypta) zmielonych goździków
szklanka wody
2 łyżeczki żeletyny
Dżem jagodowy z cynamonem i goździkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jagody umyj i dokładnie usuń ogonki, listki i niedojrzałe owoce. Wrzuć borówkę do garnka podlej szklanką wody i zasyp cukrem. Żelatynę wsyp do szklanki i zalej zimną woda tak aby tylko zakryła żelatynę.
2.Jagody zagotuj na małym ogniu ciągle mieszając. Dodaj sok z cytryny i przyprawy korzenne, pogotuj 10 minut. Zdejmij z ognia i poczekaj aż lekko przestygnie. Wlej gorący sok jagodowy do połowy szklanki z żelatyną i mieszaj aż się rozpuści.
3.Zagotuj dżem jeszcze przez 5 minut, a gdy przestanie wrzeć, wlej żelatynę i dobrze wymieszaj. Nalewaj do wyparzonych słoików pozostawiając 1 cm przestrzeń. Zakręć i ustaw słoik do góry dnem. Gdy ostygnie przechowuj w chłodnym miejscu.
Komentarze