Dżem jagodowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 5 min

Wspaniały dżem z leśnych jagód, nie ma nic lepszego niż domowe przetwory z własnoręcznie zebranych zbiorów - polecam zrobić chociaż parę słoiczków na zimę.

  • 1 godz. 5 min

Składniki:

  • 1 kg jagód leśnych
    1/2 kg cukru kryształu

Dżem jagodowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • . 1. Jagody przebrać, oplukać, osączyć na sicie lub durszlaku. Przesypać do garnka, zasypać cukrem i odstawić na chwilkę żeby puściły sok. Następnie jagody doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu, mieszając, aż zrobią się gęste.
  • 2. Gdy dżem będzie gęsty, przełożyć do wyparzonych słoiczków. Zakręcić i pasteryzować ok. 10 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy