Dżem jagodowy

  • wyświetlono: 234 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Sezon na jagody trwa, korzystam ile się da a taki dżem to pyszna sprawa!!!

AnetaSłużałek
  • 60min

Składniki

1 kg jagód
1/2 kg cukru
sok wyciśnięty z połowy cytryny
żelfiks

Sposób przygotowania przepisu:

Dżem jagodowy

  • 1. Jagody oczyścić z liści i ogonków, dokładnie opłukać pod bieżącą wodą i wrzucić do garnka. Dodać cukier. Dokładnie wymieszać. Doprowadzić do wrzenia, gotować ok 3-4 min. Dodać żelfiks i sok z cytryny.
    Gotować jeszcze 2-3 min. Po tym czasie jeszcze gorące przełożyć do słoiczków, dokładnie zakręcić i odwrócić do góry dnem. Pozostawić do ostygnięcia.

Sprawdź też przepis na: dżem z pigwy

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zyciezdrowie_na_talerzusezonowe_przysmakiszkola_babcimama_mnie_nauczylaJagodydżem z jagód

Komentarze

Podobne przepisy

image-14gddv8

Dodane przez: Marica738

Frużelina jagodowa

Pyszna frużelina czyli owoce w...

Dżem mirabelkowy

Dodane przez: Ania_L

Dżem mirabelkowy

Mirabelki to takie trochę zapomniane...

Dżem malinowy

Dodane przez: Anitka0804

Dżem malinowy

Dżem malinowy smakuje mi najbardziej...

image-0p7f4pm

Dodane przez: KuchniaPoli

Dżem z czerwonej porzeczki

Pyszny dżem z czerwonej porzeczki,...

Dżem agrestowy

Dodane przez: Iwona75

Dżem agrestowy

Gęsty, słodki dżem z agrestu. Jest...

Dżem

Dodane przez: JulkaTomeczek

Dżem brzoskwiniowy

Warto poświęcić trochę czasu i...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE