Dżem jabłkowy z płatkami róży

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Dżemy to świetny sposób na zachowanie smaku owców na zimowe dni, a także dobra metoda wykorzystania ich nadmiaru. Dżem jabłkowy z dodatkiem płatków róży jest bardzo aromatyczny, lekko kwaskowy, gęsty i pyszny :)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • (na 4 słoiki po około 250g)
    1kg jabłek
    2 płaskie łyżeczki kwasku cytrynowego
    40g płatków róży (około 2 szklanki)
    400g cukru
    szklanka soku jabłkowego

Dżem jabłkowy z płatkami róży - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Dżem jabłkowy z płatkami róży 1. Z płatków róży podczas zbieranie odrywamy białe końcówki (powodują goryczkowy posmak). Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Zalewamy sokiem jabłkowym, dodajemy cukier i płatki róży. Gotujemy na małym ogniu aż jabłka się zeszklą a dżem zgęstnieje. Dodajemy kwasek cytrynowy do smaku. Łyżeczkę dżemu nakładamy na schłodzony talerzyk. Jeśli dżem się nie rozlewa jest już dobry. Przekładamy go do wyparzonych lub wysterylizowanych słoików. Pasteryzujemy 10-15 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy