Dżemy to świetny sposób na zachowanie smaku owców na zimowe dni, a także dobra metoda wykorzystania ich nadmiaru. Dżem jabłkowy z dodatkiem płatków róży jest bardzo aromatyczny, lekko kwaskowy, gęsty i pyszny :)
30 min
Więcej niż 10 osób
Składniki:
(na 4 słoiki po około 250g)
1kg jabłek
2 płaskie łyżeczki kwasku cytrynowego
40g płatków róży (około 2 szklanki)
400g cukru
szklanka soku jabłkowego
Dżem jabłkowy z płatkami róży - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z płatków róży podczas zbieranie odrywamy białe końcówki (powodują goryczkowy posmak). Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Zalewamy sokiem jabłkowym, dodajemy cukier i płatki róży. Gotujemy na małym ogniu aż jabłka się zeszklą a dżem zgęstnieje. Dodajemy kwasek cytrynowy do smaku. Łyżeczkę dżemu nakładamy na schłodzony talerzyk. Jeśli dżem się nie rozlewa jest już dobry. Przekładamy go do wyparzonych lub wysterylizowanych słoików. Pasteryzujemy 10-15 minut.
Komentarze