Bardzo lubię domowe przetwory, zwłaszcza owocowe dżemy. Żeby ich smak się nie znudził wzbogacam je rożnymi dodatkami. Połączenie jabłka z lekko kwaskowym kiwi jest wyjątkowo udane. Polecam!
PrzyslijPrzepis.plhttp://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874Dżem jabłkowy z kiwihttps://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0004/66/bc166e528a1b5990d4c96f027d31666068b531e3.jpeg27361824http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/dzem-jablkowy-z-kiwi-6
1.
Owoce myjemy. Jabłka i kiwi obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Owoce zalewamy sokiem jabłkowym i dosypujemy cukru. Listki mięty obrywamy z gałązki i drobniutko siekamy. Dodajemy do owoców.
2.
Gotujemy na bardzie małym ogniu aż owoce zeszklą się i zgęstnieją. Wg. Gustu możemy dodać nieco kwasku cytrynowego do smaku.
Gorący dżem przekładamy do wyparzonych lub wysterylizowanych słoików. Zostawiamy dnem do góry do wystudzenia.
Komentarze