Dżem jabłkowy z kiwi

0 (0 ocen)

Bardzo lubię domowe przetwory, zwłaszcza owocowe dżemy. Żeby ich smak się nie znudził wzbogacam je rożnymi dodatkami. Połączenie jabłka z lekko kwaskowym kiwi jest wyjątkowo udane. Polecam!

Składniki:

  • 2 kg jabłek (najlepiej kwaskowych)
    2 twarde kiwi
    4 gałązki mięty
    szklanka cukru
    szklanka soku jabłkowego
    opcjonalnie kwasek cytrynowy

Dżem jabłkowy z kiwi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Dżem jabłkowy z kiwi 1. Owoce myjemy. Jabłka i kiwi obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Owoce zalewamy sokiem jabłkowym i dosypujemy cukru. Listki mięty obrywamy z gałązki i drobniutko siekamy. Dodajemy do owoców.
  • Dżem jabłkowy z kiwi 2. Gotujemy na bardzie małym ogniu aż owoce zeszklą się i zgęstnieją. Wg. Gustu możemy dodać nieco kwasku cytrynowego do smaku.
    Gorący dżem przekładamy do wyparzonych lub wysterylizowanych słoików. Zostawiamy dnem do góry do wystudzenia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy