Dżem jabłkowy z cynamonem

0 (0 ocen)

Pyszny dżem jabłkowy z mocną nutką cynamonu, zawsze przygotowuję go z antonówek. Często wykorzystuję go do naleśników lub rogalików.

Składniki:

  • 3 kilogramy obranych jabłek
    0,5 kilograma cukru
    2 łyżki cynamonu
    Sok z połowy cytryny

Dżem jabłkowy z cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obrane jabłka oczyszczamy z gniazd nasienny, kroimy w drobną kostkę, przekładamy do garnka, skrapiamy sokiem z cytryny i wsypujemy cukier, wszystko dokładnie mieszamy, odstawiamy na pół godziny żeby jabłka puściły sok. Wstawiamy na gaz i dusimy na małym ogniu ciągle mieszając. Jabłka dusimy do momentu aż będą gęste, wsypujemy cynamon i jeszcze chwilę dusimy. Dżem przekładamy do umytych i wyparzonych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy pasteryzujemy przez 15 minut od momentu zagotowania.

Komentarze

Podobne przepisy