Dżem jabłkowy z bananami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Wczesna jesień to czas, w którym warto przygotować dżem z antonówek, doskonałych jabłek, zawierających dużą ilość pektyn. Soczyste owoce, o kwaskowym smaku i intensywnym zapachu bardzo dobrze komponują się z delikatnymi bananami i nutką cynamonu. Słodziutki dżem na jesienne wieczory… Przypadnie do gustu szczególnie dzieciom.

  • 60 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 2,5 kg jabłek antonówek,
    1 kg bananów,
    2 łyżeczki cynamonu,
    75 dag cukru,
    sok z ½ cytryny.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Dżem jabłkowy z bananami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka umyć, obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do garnka, podlać szklanką gorącej wody. Owoce rozgotować na mus, około 20 minut.
  • 2. Banany obrać, pokroić w plasterki i skropić sokiem z cytryny.
  • 3. Do musu dodać cukier, banany i cynamon. Gotować na bardzo małym płomieniu często mieszając przez około 10-15 minut.
  • 4. Gorący dżem nałożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić i odstawić do góry dnem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mus jabłkowy Banany Cynamon Jabłka Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować