Dżem jabłkowy

0 (0 ocen)

  • 60 min

Ulubiony dżem mojego synka. Idealnie nadaje się także na szarlotkę.

  • 60 min

Składniki:

  • Około 1 kg jabłek
    35 dag cukru
    żelfiks lub dżemiks

Dżem jabłkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obieramy, kroimy w drobne plasterki. Wrzucamy do garczka, podlewamy małą ilością wody i parzymy na małym ogniu. Następnie dodajemy cukier. Mieszamy do zgęstnienia się jabłek oraz żeby nie przywarło. Jeżeli chcemy mieć dżem bez żadnych grudek, możemy jabłka zamiast łyżka, mieszać i ubijać tłuczkiem do ziemniaków. Wtedy konsystencja będzie bardziej gładka. Na koniec dodajemy żel fiks i razem gotujemy jeszcze ze 2 minuty, ciągle mieszając. Gorący dżem nakładamy do słoików, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem.
    Ja ten przepis wykorzystuje również do jabłek prażonych, tylko wtedy zostawiam delikatne Male kawałeczki jabłek.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy