Dżem jabłkowo-wiśniowy

5 (191 ocen)

Pyszne owoce zamknięte w słoikach na zimowe dni.

Składniki:

  • 2 kg wiśni
    2 kg jabłek papierówek
    2 kg cukru
    1 szczypta soli
Wystaw ocenę:

5 (191 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory

Dżem jabłkowo-wiśniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Wiśnie wydrylować z pestek i rozgotować w trakcie wiśnie puszczają sok więc go odlewać do osobnego garnka i po zagotowaniu z cukrem wlać do butelki. Rozgotowane wiśnie po odlaniu soku przetrzeć przez przecierak. Jabłka umyć i pokroić na mniejsze kawałki razem ze skórką, podlać 1 szklanką wody i też rozgotować, następnie przetrzeć przez przecierak. Po przetarciu wymieszać musy owocowe, dodać sól i cukier ( cukru dodajemy pod własny smak ja nie lubię bardzo słodkich dżemów więc taka ilość mi wystarcza). Wszystko dokładnie wymieszać i gotować na malutkim gazie, często mieszając do zgęstnienia.
  • Dzem jabłkowo-wiśniowy 2. Gorący dżem przełożyć do słoiczków i odstawić do wystudzenia. Ja mam zamiar dłużej go przechowywać więc dodatkowo słoiki gotowałam kilka minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować