Dżem jabłkowo - śliwkowy z sokownika

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Polecam bardzo smaczny dżem z jabłek i śliwek przygotowany prostym sposobem.
Dżem przygotowany w sokowniku robi się bardzo szybko, zyskujemy wtedy naturalny pełnowartościowy sok z owoców, a z miąższu owocowego smakowity dżem.

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • jabłka 2 kg,
    śliwki 2 kg,
    cukier w zależności od kwaśności owoców,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Dżemy

Dżem jabłkowo - śliwkowy z sokownika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Dżem jabłkowo - śliwkowy z sokownika 1. Śliwki umyć odsączyć na sicie, usunąć ogonki. Nie usuwając pestek włożyć do sokownika.
    Jabłka po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych pokroić i dodać do śliwek (jeżeli nie chcemy to jabłek nie trzeba obierać wystarczy umyć i przekroić na pół, sunąć gniazda nasienne).
    Przykryć sokownik, podłożyć garnek na sok i gotować najpierw na dużym ogniu do zagotowania wody w dolnym garnku sokownika, następnie gdy już woda będzie się gotować zmniejszyć płomień ognia i gotować do rozpadu owoców.
    Owoce partiami przekładać na sitko, przecierać tłuczkiem miąższ do czystego garnka, a pozostałości czyli pestki i skóry wyrzucić i tak do wyczerpania owocu, natomiast sok przelać do czystych słoików, zakręcić dokładnie i słoiki pasteryzować.
    Miąższ owocowy wstawić na ogień dosłodzić w razie potrzeby cukrem, a następnie gorący wkładać do czystych słoików dokładnie zakręcić, obrócić do góry dnem i gotowe.

Porady

Najpierw gotowałam same śliwki, gdy lekko popękały dołożyłam jabłka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować