Dżem jabłkowo- śliwkowy z cynamonem

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszny dżem do tostów, ale także jako dodatek do ciast i deserów

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - śliwki węgierki: 1.2 kilograma
    - jabłka twarde: 2 kilogramy
    - kora cynamonu: 1 sztuka
    - cukier do smaku: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Dżem jabłkowo- śliwkowy z cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki dokładnie płuczemy, usuwamy pestki i kroimy na mniejsze kawałki. Smażymy na średnim ogniu około 30 minut.
  • 2. Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w niedużą kostkę. Dodajemy do przesmażonych śliwek- aby jabłka nie ściemniały, możemy je skropić odrobiną soku z cytryny lub wrzucać na bieżąco do smażących się śliwek. Ja dodawałam je stopniowo, dzięki czemu na koniec smażenia, wiele kawałków pozostało nienaruszonych i przez to dżem wygląda o wiele atrakcyjniej.
  • 3. Owoce smażymy około 15 minut od momentu wrzucenia ostatniej partii łabłek. Dodajemy startą na drobnych oczkach korę cynamonu (około 1 czubatej łyżki). Słodzimy do smaku.
  • 4. Dżem wkładamy do małych słoiczków i pasteryzujemy 6-8 minut. Gorące słoiczki dokręcamy, odwracamy do góry dnem i pozostawiamy do przestygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować