PrzyslijPrzepis.plhttp://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874Dżem jabłkowo- śliwkowy z cynamonemhttps://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0002/61/55a098a8a1dfa69f7587015f6f1a6b0886053c5f.jpeg25161997http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/dzem-jablkowo-sliwkowy-z-cynamonem-4
1.
Śliwki dokładnie płuczemy, usuwamy pestki i kroimy na mniejsze kawałki. Smażymy na średnim ogniu około 30 minut.
2.
Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w niedużą kostkę. Dodajemy do przesmażonych śliwek- aby jabłka nie ściemniały, możemy je skropić odrobiną soku z cytryny lub wrzucać na bieżąco do smażących się śliwek. Ja dodawałam je stopniowo, dzięki czemu na koniec smażenia, wiele kawałków pozostało nienaruszonych i przez to dżem wygląda o wiele atrakcyjniej.
3.
Owoce smażymy około 15 minut od momentu wrzucenia ostatniej partii łabłek. Dodajemy startą na drobnych oczkach korę cynamonu (około 1 czubatej łyżki). Słodzimy do smaku.
4.
Dżem wkładamy do małych słoiczków i pasteryzujemy 6-8 minut. Gorące słoiczki dokręcamy, odwracamy do góry dnem i pozostawiamy do przestygnięcia.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze