Wspaniały, aromatyczny dżem idealnie pasuje do naleśników i wielu innych deserów.
Składniki:
Składniki:
2 kg gruszek(bez skórki i gniazd nasiennych)
400g cukru(może być mniej jeśli preferujecie mniej słodki smak)
otarta skórka z 2 sparzonych cytryn
sok z 1 cytryny
1 łyżeczka imbiru w proszku
1 łyżeczka cynamonu
8 goździków
Dżem gruszkowy z nutką cytrynowo-korzenną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gruszki pokroić w kostkę. Wlać sok z cytryny i wymieszać.Cukier wymieszać ze skórką cytrynową,imbirem,cynamonem i goździkami.Tą mieszanką zasypać gruszki. Przykryć szczelnie i odstawić na noc. Następnego dnia przelać gruszki wraz z wytworzonym sokiem do garnka lub na dużą patelnię.
Smażyć od czasu do czasu mieszając,aż sok się zredukuje i wszystko nabierze konsystencji dżemu. Gorący dżem przełożyć do czystych słoików, zakręcić.Pasteryzować 15minut.
Komentarze