Dżem gruszkowy z nutką cytrynowo-korzenną

0 (0 ocen)

Wspaniały, aromatyczny dżem idealnie pasuje do naleśników i wielu innych deserów.

Składniki:

  • Składniki:

    2 kg gruszek(bez skórki i gniazd nasiennych)
    400g cukru(może być mniej jeśli preferujecie mniej słodki smak)
    otarta skórka z 2 sparzonych cytryn
    sok z 1 cytryny
    1 łyżeczka imbiru w proszku
    1 łyżeczka cynamonu
    8 goździków

Dżem gruszkowy z nutką cytrynowo-korzenną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gruszki pokroić w kostkę. Wlać sok z cytryny i wymieszać.Cukier wymieszać ze skórką cytrynową,imbirem,cynamonem i goździkami.Tą mieszanką zasypać gruszki. Przykryć szczelnie i odstawić na noc. Następnego dnia przelać gruszki wraz z wytworzonym sokiem do garnka lub na dużą patelnię.

    Smażyć od czasu do czasu mieszając,aż sok się zredukuje i wszystko nabierze konsystencji dżemu. Gorący dżem przełożyć do czystych słoików, zakręcić.Pasteryzować 15minut.

    Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy