Dżem figowo-śliwkowy z cynamonem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Pyszny dżem z świeżych fig i śliwek z aromatem cynamonu. Doskonały na grzanki i do placków czy naleśników.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1kg świeżych fig
    400g śliwek
    500g cukru
    2 laski cynamonu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Dżemy

Dżem figowo-śliwkowy z cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Owoce myjemy. Z fig odcinamy ogonki, śliwki pozbawiamy pestek. Owoce kroimy w ćwiartki, dodajemy cukier i laski cynamonu. Gotujmy na małym ogniu często mieszając, aż do uzyskania pożądanej konsystencji (minimum 40-50 minut).
    Przekładamy do wyparzonych składników. Pasteryzujemy na sucho w piekarniku nagrzanym do 120 stopni C przez 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować