Dżem dyniowy z jabłkami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Średni

Dżem dyniowy z jabłkami to idealny dżem do naleśników,kanapek,gofrów itp.

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1kg dyni
    0,5kg jabłek
    2 opakowania żelfixu 3:1
    400g cukru
    łyżka soku z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Dżemy

Dżem dyniowy z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na samym początku dynie i jabłka myjemy,obieramy i kroimy w kostkę macédoine(5mm). Następnie pokrojoną dynie i jabłka przekładamy do wysokiego garnka,skrapiamy sokiem z cytryny i wlewamy dwie szklanki wody. Gotujemy do miękkości podlewając w między czasie wodą. Gdy dynia i jabłka będą już miękkie dodajemy cukier i żelfix. Mieszamy i gotujemy jeszcze przez chwilę.Jeśli chcemy aby dżem nie miał kawałków owoców możemy go zblendować blenderem. Ja robiąc dżem tylko lekko ugniatam tłuczkiem do ziemniaków aby zostały kawałki dyni i jabłka. Na koniec gotowy gorący dżem przekładamy do umytych i wyparzonych słoików,zakręcamy i pasteryzujemy.

Porady

Jeśli nie chcemy pasteryzować bądź wiemy że dżem zostanie zjedzony w miarę krótkim czasie możemy zastosować inną metodę utrwalającą. Wystarczy słoiki po umyciu wstawić na 10min do piekarnika nastawionego na 150°C.Do gorących słoików przełożyć gorący dżem,zakręcić i odwrócić dnem do dołu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować