Dżem dyniowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Słodki mocno dyniowy, rewelacyjnie sprawdza się w naleśnikach, drożdżówkach czy na kanapki z twarożkiem.


1 porcja = ok. 30g dżemu

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -2 kg dyni
    -6 cytryn
    -5 łyżek cynamonu
    -20 g cukru wanilinowego
    -16 łyżek cukru

Dżem dyniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię umyć, obrać, pokroić w małe kawałki i włożyć do garnka z grubym dnem.
    Dodać cukry i sok z cytryn. Całość dusić na małym ogniu około godziny często mieszając. Jeżeli "masa" jest za sucha można dodać kilka łyżek wody.
    Po tym czasie dodać cynamon i dusić ok 15-20 minut mieszając.
    Dżem przełożyć do wyparzonych i suchych słoików, zakręcać i ustawić do góry dnem do wystygnięcia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy