Dżem dyniowo - gruszkowy

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 5 osób

Bardzo szybki w wykonaniu i smaczny.

  • 50 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • 1 kg dyni
    0.5 kg gruszek
    200 g cukru
    1 laska kory cynamonu
    1 cytryna

Dżem dyniowo - gruszkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oczyszczoną z ziaren i obraną dynię pokroić w kostkę. Gruszki obrać, wydrążyć gniazda nasienne i też pokroić w kostkę.
  • 2. Dynię przełożyć do garnka, podlać trzema łyżkami wody, przykryć i rozgotować. Większe kawałki można rozgnieść widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków.
  • 3. Do dyni dodać pokrojone gruszki, cynamon i sok z cytryny. Gotować 15 minut i przełożyć do słoiczków. Zakręcić i otulić kocem do wystygnięcia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy